Underviser

Mads Høj Christiansen mhc@hedemoelle.dk

Formål: I motor og metal laver vi alt fra knallerter til cykelrenoveringer og gocart til havetraktor. Du kan også lave forskellige ting i metal fx lysestager, bordskåner eller hyldeknægte. Hvis du vælger motor og metal, vil du blive undervist i §17. Når du har et §17-bevis, kan du få lov at bruge skolens svejseværker og rigtig komme til at arbejde med metal. Altid sikkerhedsmæssigt forsvarligt.

Hvem kan være med: Du skal vælge motor og metal, hvis du har lyst til at arbejde med og lave forskellige ting i metal. Måske har du allerede nogle designs, du godt kunne tænke dig at føre ud i livet. Det er ikke kun et drengefag. Piger, der vil prøve kræfter med metalarbejde, er meget velkommen. Eller du har måske har knallert eller en gammel cykel, der skal renoveres – så vælg motor og metal! Du vil i faget blive udfordret til at arbejde med forskellige maskiner, og der er mange muligheder for, at du kan udvikle dine håndværksevner.

Om faget: I faget arbejdes der både med motor og metal. Du behøver ikke arbejde med begge dele. Nogle arbejder med projekter, som er taget med hjemmefra. Det kunne fx være en knallert eller en cykel, der skal istandsættes eller justeres. Andre arbejder med at designe fx lysestager, knagerækker, servietholder osv. Der er mange muligheder for at udvikle og designe ting i metal. Du vil i dit arbejde med metal lære en masse om, hvordan metal arbejder og reagerer på varme, og at det ikke er så enkelt at lave et præcist buk i jern. Vi arbejder kun med sort jern. Aldrig i rustfri eller galvaniseret stål.

§26 kursus: På Hedemølle lægger vi stor vægt på, at sikkerheden er i orden, når der arbejdes i motor og metal. Derfor skal alle elever, der vælger faget igennem et §26 kursus. Når man arbejder med metal, er det et lovkrav, at man har et §26-bevis. §26-kurset giver eleverne et indblik i hvilke sikkerhedsmæssige hensyn, der bør og skal tages. Dette bevis tilbydes gratis til de, som vælger faget. Med dette bevis får du lov til at svejse med skolens svejseværker.

Faciliteter: Værkstedet på Hedemølle er rummelig, og vi har meget forskelligt værktøj. Fx to svejserværker, båndsav, søjlebormaskine, bænksliber og diverse håndværktøj. Har du ikke selv arbejdstøj, kan du låne en kedeldragt af skolen. Værkstedet indeholder flere arbejdsborde og god plads til opbevaring. Derudover er der selvfølge procesventilation i forbindelse med svejseværkerne.

Medbring gerne egen knallert, scooter, gocart, crosser osv. til at arbejde på.

Hvis du har lidt benzin i blodet og har lyst til at køre ræs, så er valgfaget Gokart måske også noget for dig.